lørdag den 29. januar 2011

Til træning i DKK regi :(

Så oprandt dagen jeg havde glædet mig til. Nemlig første gang til unghundetræning i DKK.

Onsdag aften var jeg til introaften, hvor førstegangs-tilmeldte fik et foredrag om hunde og adfærd mm. Det var et fint oplæg, selvom jeg ikke lærte så forfærdelig meget nyt, var det OK. Dog ville det være lækkert, hvis DKK bevægede sig ind i det nye årtusinde og forsøgtes sig med et gennemarbejdet powerpoint show - frem for ældgamle overheads. Når nu teknologien er opfundet - er det næsten synd og skam ikke at benytte sig af det....Men oplægsholderen, Christina, tror jeg hun hed, var sød, fornuftig og sjov.

Men tilbage til dagens træning - som desværre var en meget blandet fornøjelse. Jeg havde pakket en rygsæk med liner og halsbånd, vand og godbidder og alt muligt andet (vi til foredraget havde fået at vide vi skulle tage med). Iført mig uld fra yderst til inderst, gjort bilen klar til Mio og alting.
Og jeg må sige at køreturen var en succes, ingen overdreven savlen fra Mio - ingen opkastninger. Hurra for det!!Træningspladsen ligger i lilledyrehave i Hillerød slotspark, og jeg valgte at parkere ved siden af slottet og gå i gennem parken op til træningspladsen. Oppe ved indgangen til 'pladsen' som er altså er i dyrehaven, var der flere 'stationer' med navnelister, og man skulle så gå hen til hver 'post' finde sit navn og slutte sig til holdet. Det var selvfølgelig det sidste hold der var mit... Jeg tror der var 5 andre hold ud over mit.

Og så skulle træningen ellers starte, vi var 6 på holdet. 3 hanner og 3 tæver med deres kvindelige ejere. Det undrer mig utroligt at det er sådan, men instruktøren gik bare i gang uden, at vi skulle præsentere os for hinanden. Det forstår jeg ikke - det er da meget rart at vide, hvad hinanden hedder, og evt. hvor man har trænet tidligere, hundes alder mv. Det er i mine øjne både almindelig høflighed og praktisk at man kender hinandens navne - SÆRT!

Nå, men instruktøren, var en gammel, døv knark på 75 - sikkert et sødt menneske, men ingen pædagog. At han var døv forstod jeg hen ad vejen, for jeg kunne ikke rigtig finde ud af at kommunikere med ham. Han var sådan lidt militæragtig i stilen og kommanderede 'rækken frem, højre fløj venstre om og holt'. Jeg må sige, at alt strittede på mig!! Og jeg følte mig som en ultra venstreorienteret flippet fredsaktivist....Men jeg opførte mig da pænt og fulgte med Mio (som var helt fjollet over alle de andre hunde - særligt et par lækre tæver) frem og tilbage og højre om. Dog kunne jeg ikke dy mig og måtte lige kommentere, at det sprog fattede jeg ikke en meter af - men det hørte han jo i sagens natur ikke.
Så skulle vi vise tænder på dyrene - fint nok, vi prøvede. Der skulle sittes, dækkes og bliv - og jeg sagde at min hund altså ikke havde lært bliv - men undervist i hvordan jeg så skulle gøre det blev jeg ikke. NEJ hvor var jeg skuffet.
Jeg havde forventet, at jeg ville få masser af tips til, hvordan jeg får en ukoncentreret unghund til at lære at gå pænt, blive og den slags. I stedet fik jeg bare at vide at nu skulle jeg gå frem og tilbage, vise min hunds tænder frem - ingen undervisning, var da det sidste jeg havde forventet. Dybt frustreret måtte jeg lige finde ud af hvad de andre på holdet, mente - og jeg blev noget lettet over at finde ud af at mindst én heller ikke havde trænet i dkk regi før - og en anden som havde, heller ikke helt forstod dagens træning. Hvad de andre syntes, ved jeg ikke - men det var godt nok en underlig 'undervisning'.
'Moren' til Cocio en borderterrier/gravhundeblanding, gik dog til vores instruktør John, for lige og forhøre sig. Hun kunne så fortælle mig, at han lige skulle se, hvad hundene kunne i første omgang - så måske bliver det noget bedre næste gang, håbet er jo lysegrønt. Og bliver det ikke bedre, er jeg da glad for, at jeg ikke har betalt mere end 300 kr. for kurset.
I den sidste del af timen lavede vi en sporøvelse og en øvelse, hvor vi skulle kommandere 'fremad' - hunden skulle tage en godbid i en madskål 6 meter længere fremme, og løbe tilbage til os. Det gik fint nok - men Mio ville hellere hen til de lækre tæver end til mig - her kunne lidt hjælp, til hvordan jeg så skulle gøre det, have været på sin plads - men nej. Ingen hjælp at hente, øv - det var jo det jeg var kommet for!!
Og så var 1 time og 15 minutter gået - mine fingre var stivfrosne, og jeg havde ikke den bedste fornemmelse i maven.
I dag har jeg lært:
1) At Mio er fuldstændig ukoncentreret, når der er alle de hunde omkring ham på holdet - og 5 andre hold der træner inden for synsvidde...(de par gange jeg havde en godbid fremme og bad ham gøre ting jeg tidligere har lært ham, var han dog sød og lærernem, men jeg havde dog forestillet mig at instruktøren ville instruere mig og ikke 'kommandere mig'
2) at selvom det er dkk og de har særlige instruktører, betyder det ikke at vedkommende er særlig pædagogisk - eller kan undervise.
3) at lægge et spor og forsøge at få min hund til at følge det
4) at hunde må gå løs i slotsparken - minus barokhaven, hvor de slet ikke må være.

Det var helt rart at forlade træningspladsen og sige 'tak for i dag'. Det bedste idag var at Mio kørte fint hjem i bilen, han savlede kun ganske lidt. Men han havde heller ikke fået særlig mange godbidder - for vi trænede jo ikke rigtig - kun de 2 sidste øvelser. Inden vi gik råbte jeg til instruktøren:' JEG VIL GERNE VIDE HVAD JEG SKAL ØVE TIL PÅ LØRDAG?' Svaret var bliv (ikke hvordan jeg skulle øve det, selvom jeg prøvede at spørge: 'hvordan gør jeg så det?') og at vise tænderne frem. Go' dav mand - økseskaft - det er vist den bedste måde at beskrive den omgang på!

Jeg er i skrivende stund meget i tvivl, om jeg skal sende en mail til dkk, med ovenstående - og måske ikke særlig venlige kritik. Eller om jeg lige skal give det en gang mere. Jeg er muligvis en 'slem' elev, fordi jeg selv er inden for undervisningsbranchen, kan jeg godt blive lidt analytisk/kritisk. I hundeoasen var pædagogikken helt i top - men jeg blev ikke så udfordret, i det vi skulle lave med hundene, da det var ret basisorienteret. Her i DKK hænger det bare ikke sammen - og jeg kan ikke forestille mig, at der var andre på holdet som fik noget ud af det, og det ærgrer mig altså virkelig.

Er I derude, kunne jeg rigtig godt bruge en kommentar!! Hvad kan man forvente sig, når man tilmelder sig et unghundekursus, er det virkelig så blandet, det der er derude? Kan man ikke regne med at DKK, står for noget kvalitet? Eller er DCH et bedre bud?

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej.
Jeg hedder Ingrid - er selv DKK-instruktør - og har bl. a lapphund.
Om teorien: Om det er Power Point eller OH, bør være rystende ligegyldigt. Det er budskaberne, der er vigtige.
Men praktikken lyder som en gyser. Jeg var gået min vej.
Det man kan forvente af en unghundeinstruktør er, at vedkommende inden træningen har sat sig ind i racernes forskelligheder, evt. tidliger træning,og så naturligvis præsenterer sig.
Derefter bør der være det, vi her kalder gensidig orientering. D.v.s. at hunde og ejere stille går rundt mellem hinanden, hilser på hinanden og lader hundene hilse behersket på hinanden (ingen må føle sig trykket af evt. brusehoveder og ingen må true andre). Instruktøren går rundt mellem ekvipagerne og hilser på både hunde og ejere og giver nødvendige råd. Og det er her, man som instruktør ser, om ejer f.eks kan få kontakt med sin hund, om hundene er lidt forsigtige eller "fremme i skoene" m.v. I løbet af ganske få minutter vil man se, at hundene begynder at interessere sig mere for det areal, de går på (dufte)end for de andre hunde. Der kommer med andre ord ro på hundene. De ved, hvor de er og hvem de er sammen med, og først da kan man begynde egentlig træning.
Som instruktør i DKK lærer man, at man forklarer en øvelse, (formål, hvordan udføres den, evt. delmål o.s.v.), derefter viser man selv øvelsen med en af holdets hunde, og derefter kontrollerer man, at alle har forstået, og gør det rigtige. Og det øver kursisten sig så på hjemme - under forskellige forhold og i korte sekvenser.
Specielt når det drejer sig om unghunde, bør instruktøren være opmærksom på aldersbetinget adfærd og evt. fejlindlæring.
Jeg synes, du af flere grunde, skal gøre opmnærksom på, at undervisningen ikke er tilfredsstillende.
DKK bør altid stå for kvalitet. DcH er faktisk kommet godt med mange steder i de senere år, så vi (DKK) har fået tiltrængt konkurrence.

Isabelle Genevey sagde ...

Hej Ingrid

Tak for din kommentar! Jeg er fuldstændig enig i at det er ligegyldigt om det er powerpoint eller overhead - og budskabene og oplægget var helt fint og proffessionelt til introaftenen.

Jeg kan genkende din beskrivelse af, hvordan undervisningen grundlæggende skulle skride frem, og må bare konstatere at jeg desværre er havnet på et hold, hvor instruktøren ikke formår at nå helt ud til en 'amatør' som jeg. Jeg har som sagt ikke den store erfaring i at gå til træning, og vil bare så gerne i gang med at lære mig selv og min hund en masse.
Jeg havde svært ved at helt at forstå formålene med flere af øvelserne, og var blandt andet frustreret over, at der slet ikke blev talt om kontakt til min hund - som helst ville i kontakt med alle andre end mig ;-) Der havde jeg en klar forventning om, at jeg ville få tips og hjælp og instruktion.
Vi gik også pænt rundt i en rundkreds, men det var bare generelt svært at forstå både formål med øvelserne og hvordan jeg skulle få min hund til at gøre det, som var nyt for os begge. Endvidere var der ingen forventningsafstemning -det lå ligesom i luften at det overordnede forkromede formål er, at man vil gå til lydighedsprøver med sin hund, hvilket ikke er tilfældet for mig.

Jeg tænker stadig over, om jeg skal melde tilbage til kredsen - eller lige give det én gang mere...
Jeg har i hvert fald pillet ved tænder og øvet både det ene og det andet i dag med min Mio ;)