torsdag den 19. april 2012

Hold kæft - et godt foredrag (og hurra for indlæg nr. 100!)

I går var jeg til 'Hold kæft' foredrag i Hund og Træning regi. Det var Christina Ingerslev, som holdt det, og det handlede om hundenes forskellige typer gøen og hvad man kan gøre ved det.

Meget af det ved man jo godt inderst inde eller har hørt det før, men det gode er at få det hele stillet op så det giver mening i forhold til netop gøen.

Det jeg umiddelbart tog med mig, var at ting og træning tager tid! Så 'forkerte' indlæringer er langvarige at komme af med igen - alt kan for så vidt næsten lade sig gøre at lave om på, men igen - man skal have tiden til det. Og det kan da blive svært at få tid til sit job, hvis det for nogen skal lykkes til sidst.

En anden ting jeg fik med mig hjem er at man skal huske at stimulere sin hund - og jeg er 100% sikker på at alle tilstedeværende, godt ved at de kan bruge mere tid på deres hund i hverdagen - også vi der faktisk allerede er meget aktive med dem. Det betyder meget for hele hundens væremåde, at den ikke er i underskud, hvad angår stimulering - så har man gø problemer, ja så er det bare om at komme op ad sofaen og aktivere sin hund noget mere!!

En tredje ting var de forskellige typer gøen. De 2 typer vi har størst problemer med hos Trille er opmærksomhed og forventing - der skal handles på 2 forskellige måde alt afhængig af, hvad der er hvad. OG man kan godt regne med, at det kan være blandet sammen. Derfor skal man bruge tid på at analysere hele ens hunds mønstre - evt. skrive det ned - og finde på hvilken adfærd man ønsker at sætte i stedet. Dette skriver Christina Ingslev også om i sine træningsbøger, som hun har udgivet på Politikens forlag.

Drejer det sig om opmærksomhedsgøen, kan man benytte sig af en timeout metode, hvor man fratager hunden mulighed for belønning (kan f.eks. være isolering 1-2 minutter) - skal ikke bruges mere en 2 gange.

Er det derimod forventingsgøen, er det vigtigt at bryde mønstret - være på forkant, og have udtænkt hvordan man gør det. F.eks. gør Trille en gang imellem, når vi er ved at komme ud af døren og skal have snore på. Man kunne så i stedet for at gå ud af døren og gå turen, lade være, tage snoren af og gå ind og sætte sig i sofaen.

En fjerde ting som også var vigtig, var hvordan man med kreativ tænkning kan håndtere situationerne, hvor ens hund gør. F.eks. har vi gjort det derhjemme, at fordi Trille blev ved med at vogte vores entredør, som er af glas (og gerne ville gø, hvergang nogen - det være sig katte, hunde, mennesker, cykler, biler, kom forbi huset) - satte jeg simpelthen et stykke mat klæbeplastik op på den nederste del af ruden - og så var det faktisk stortset slut med, at det var et problem. Og nu kan vi have døren mellem entre og stue åben, hvis det passer os.

Det sidste og bedste clue for mig var dog at træne selvkontrol med sin hund. Altså lære hunden, at den skal vente længere og længere tid på sin belønning - f.eks. en godbid eller et stykke legetøj. Jeg håber, at jeg kan få hjælp til det af mine gode trænere i hundeklubben - for der synes jeg ikke rigtig jeg lige ved hvordan jeg kommer igang med det. Selvom jeg faktisk tror det var det jeg gjorde sidst jeg trænede med Trille - altså, så efter hvor lang tid hun kunne være stille - og belønnede hende inden hun gik igang med at gø igen.

I det hele taget synes jeg der var mange af de retningslinier som blev foreslået, som jeg godt kan se var noget af det jeg gjorde rigtigt sidst - så måske er jeg på rette vej.

Her er en række andre ting, man også skal tage højde for:
  • Betydningen af en enten tom eller fuld mave - og hvad man fodrer med - måske er det en idé at give sin meget tændte hund en god gang morgenmad på træningsdagen (det modsatte hvad angår Mio)
  • Betydningen af om ens hund kunne have brug for en god lang tur, umiddelbart før træning - så den er mere stimuleret og 'nede på jorden' under træningen (igen er det nok det modsatte for Mio, som gerne må være meget mere tændt og oppe i gear til træningen)
  • Betydningen af hvor trænbar ens hund er, når den kører oppe i det røde felt og allerede er meget gøende, hvis den lider af 'forventningsgøen'
Har man lyst til at høre foredraget, kommer der nok et igen. Følg dette link til Hund og Træning og se hvad de ellers har at byde på, der skal nok være noget der frister :-)

PS - var til agility med Trille her til aften. Det gik nogenlunde ligesom sidst mht. gøen. Men jeg var ikke lige så høj over hendes perioder med tavshed som sidst. Det er klart at på en eller anden måde har jeg haft i baghovedet, at nu hvor jeg vidste alt muligt om handlemulighederne ved gøen, så kunne det være, det blev bedre denne gang....
Men jeg må sige at Trille var noget mere afslappet - og i det hele taget prøvede jeg at arbejde med pause som en kommando, hvor det bare vare øvelsen at koble lidt af. Hun gik fint sammen med de andre hunde, i lang tid også uden at gø. Og selve agility'en er hun forrygende til, det gik som lyn og torden - også selvom jeg gik en god tur med hende i eftermiddags, var hun på og meget tændt efter godbidderne....
Nu skal jeg så bare lige finde tid til at øve selvkontrol ;-)

2 kommentarer:

Nøve sagde ...

Kurs er moro - og dette hadde vært ett nyttig kurs for oss også ;) Bjeffer ikke lapphunden Mio?

Isabelle Genevey sagde ...

Hey Nøve - jeg havde slet ikke set din kommentar, sorry.
Nej, Mio er ikke så slem til at bjeffe. Han giver lyd, hvis der kommer nogen eller katten går forbi. På træningspladsen er han ret fredelig, men gør da lidt en gang imellem, men ikke så det er et problem.